ThePostWorld
SSC CHSL Tier 1 (General Awareness) Model Paper-Question Bank Series
13 Sep 2019

SSC CHSL Tier 1 (General Awareness) Model Paper-Question Bank Series

SSC CHSL Tier 1 (General Awareness)- Feb 7, 2017

 

Q: 1- If price of an article decreases from Rs 100 to Rs 80, when quantity demanded increases from Q1 units to 4600 units, and if point elasticity of demand is -0.75 find Q1?

Options: 1)5000 units

2)4000 units

3)3000 units

4)2000 units

Correct Answer:4000 units

Q: 2- The oldest rock-cut architecture is found in                             . Options:

1)Rajasthan 2)Bihar 3)Karnataka 4)Mizoram

Correct Answer:Bihar

Q: 3- Which drug is used as an Anti-Biotic? Options:

1)Metformin 2)Ranitidine 3)Azithromycin 4)Ibuprofen

Correct Answer:Azithromycin

Q: 4- Tamarindus indica is the scientific name of              . Options:

1)Neem 2)Pineapple 3)Tamarind 4)Chiku

Correct Answer:Tamarind

Q: 5- In eukaryotic cells synthesis of RNA takes place in the                            . Options:

1)mitochondria 2)centrioles

 

3)ribosomes 4)nucleus

Correct Answer:nucleus

Q: 6- The modern periodic table consists of 18 groups and 7 periods. What is the atomic number of the element placed in the 2nd group and the 4th period?

Options: 1)20

2)22

3)18

4)10

Correct Answer:20

Q: 7- Which of the following elements has the lowest melting point? Options:

1)Zinc 2)Titanium 3)Sulphur 4)Fluorine

Correct Answer:Fluorine

Q: 8- In Computers, what does ALU stand for? Options:

1)Advanced Logic Unit 2)Accelerated Logic Unit 3)Arithmetic Logic Unit 4)Asymmetric Logic Unit

Correct Answer:Arithmetic Logic Unit

Q: 9- In which Indian Religion, there are 24 Tirthankaras? Options:

1)Jainism 2)Buddhism 3)Hinduism 4)Sikhism

Correct Answer:Jainism

Q: 10- Inflation exists when Options:

  • there is general increase in the prices over
  • there are periodic decreases in the price

 

  • there are continuous increases in the output level over
  • there is rise in the purchasing value of

Correct Answer:there is general increase in the prices over time.

Q: 11- Which of the following is a greenhouse gas or a gas which can deplete the ozone layer? Options:

  • BBr3
  • NH3
  • CH2N2
  • CCl2F2

Correct Answer:CCl2F2

Q: 12-                            is caused by parasites of the Plasmodium genus. Options:

1)Dysentery 2)Malaria 3)Chickenpox

)Herpes

Correct Answer:Malaria

Q: 13- Which of these is not an Indian Food? Options:

1)Tiramisu 2)Imarti 3)Phirni 4)Payasam

Correct Answer:Tiramisu

Q: 14- Which of these rivers do not flow through Punjab? Options:

1)Sutlej 2)Ravi 3)Jhelum 4)Ganga

Correct Answer:Ganga

Q: 15- The Tropic of                       passes almost halfway through India. Options:

1)Capricorn 2)Cancer

 

3)Equator 4)Prime Meridian

Correct Answer:Cancer

Q: 16- Which Mughal Emperor fought the battle of Panipat in 1526? Options:

1)Babur 2)Humayun 3)Akbar 4)Aurangzeb

Correct Answer:Babur

Q: 17- The Peacock Throne was a famous jewelled throne that was the seat of the                  emperors of India.

Options: 1)Maurya 2)Gupta 3)Mughal 4)Maratha

Correct Answer:Mughal

Q: 18- Who invented Aerosol can? Options:

1)Erik Rotheim 2)Erik Mathew 3)Erik Tim 4)Eric Flayer

Correct Answer:Erik Rotheim

Q: 19- A transformer can do all of the following except Options:

1)step-up a/c voltage 2)step-up a/c current 3)step-up a/c power 4)step-down a/c voltage

Correct Answer:step-up a/c power

Q: 20- What is the unit of the physical quantity "Magnetic field strength"? Options:

  • joule per meter
  • newton per meter

 

  • kelvin per meter
  • ampere per meter

Correct Answer:ampere per meter

Q: 21- Which of these countries is not a permanent member of United Nations Security Council? Options:

1)China 2)India

  • United States
  • France

Correct Answer:India

Q: 22- Right to education in our country is a                right.

 

Options: 1)Political 2)Fundamental 3)Social 4)Legal

Correct Answer:Fundamental

Q: 23- Indian Super League is associated with which sport? Options:

1)Horse Race 2)Football 3)Cycling 4)Golf

Correct Answer:Football

Q: 24- Who is the author of "The Hungry Tide"? Options:

1)Amitav Ghosh 2)Mitali Meelan 3)Ravinder Singh 4)Sudha Murty

Correct Answer:Amitav Ghosh

Q: 25- For the movie "Taare Zameen Par", Aamir Khan won the Filmfare Award for Options:

  • Best Director
  • Best Debut Director

 

  • Best Art Direction
  • Best Screenplay

Correct Answer:Best Director

Share this post